Oorzaak van stress bij kinderen:
een van de oorzaken van stress bij voornamelijke jonge kinderen is de overstap van de peuterschool naar de basisschool. nog een paar andere zaken die stress kunnen veroorzaken is de technologie en de hoge verwachtingen.
Overstap naar groep 1 van de basissichool
Voor een kleuter is de overstap naar groep 1 van de basisschool een ingrijpend moment in het leven. Voorkomen moet worden dat het kind deze fase in zijn leven als stressvol ervaart, want negatieve ervaringen kunnen van invloed zijn op overstapsituaties later in het leven. Veranderen van school kan stressvol zijn, met name omdat je kind dit alleen moet doormaken. Hij moet in zijn eentje wennen aan alles wat anders is: zijn nieuwe klasgenoten, het gebouw, de schoolsfeer, de leerkracht. Zijn plaats in de groep is weg en hij moet weer onderaan beginnen om een plekje te veroveren. Het ene kind gaat hier makkelijker mee om dan het andere kind. Het afscheid en de voorbereiding op de nieuwe school spelen hierin een belangrijke rol.
Technologie
Door de alsmaar snellere technologische evolutie van de maatschappij, worden mensen gedwongen om voortdurend op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Door de makkelijke toegang tot informatie worden de verwachtingen alsmaar hoger. Dit geldt niet alleen voor volwassenen maar ook voor kinderen. Kinderen krijgen van jongsaf aan zoveel mogelijkheden voorgeschoteld om hun persoonlijkheid te ontwikkelen dat dit kan zorgen voor stress.
Hoge verwachtingen
Ouders verwachten dat hun kind het goed doet op school, dat het sportief is en dat het ook nog eens een leuke hobby heeft, terwijl soms vergeten wordt om kinderen ook gewoon "kind" te laten zijn. Niet alle kinderen kunnen goed overweg met die druk, waardoor ze stress kunnen gaan ontwikkelen. Stress bij kinderen kan leiden tot symptomen die het dagelijks leven van het kind danig in de war kunnen sturen. De laatste jaren komt stress bij kinderen meer en meer voor.
Symptomen stress:
Signalen van stress
In het algemeen zijn de symptomen van stress bij kinderen ongeveer dezelfde als bij volwassenen. Het gaat om signalen die aangeven dat er een overlevingsmechanisme in werking wordt gesteld. Die signalen uiten zich in een verhoging van de bloeddruk en een versnelling van de hartslag. Het kind zal zich eerder onrustig gedragen en zal bovendien vaak ontevredenheid en angst uitstralen. Dit kan gepaard gaan met concentratieproblemen en vermoeidheid.
Spanning
Ook kan het zijn dat je kind zal reageren op de stress door spanningen te ontwikkelen. Het gaat dan vaak om klachten als buikpijn en hoofdpijn. Het probleem hierbij is dat er bij een onderzoek door de kinderarts niet meteen een oorzaak van de pijn zal gevonden worden. Bij buikpijn is het bijvoorbeeld niet evident om meteen aan stress te denken als oorzaak. Daarom is het goed om uit te zoeken waar de eventuele stress vandaan kan komen. Andere mogelijke symptomen zijn onder meer braken, flauwvallen en een gebrek aan eetlust.
Zwakke schoolprestaties
Wanneer een kind last heeft van stress, dan merk je vaak dat de prestaties op school er onder zullen lijden. Het kind ondervindt dan moeilijkheden met leren omdat het zich niet kan concentreren. Door de stress is concentratie moeilijk, waardoor de aandacht verslapt en de schoolresultaten achteruit gaan. In dit geval komt het erop aan om het achteruitgaan van de schoolresultaten op een correcte manier te herkennen als een gevolg van stress.
Behandeling en tips:
Signalen herkennen
Voor ouders is het belangrijk om het gedrag van hun kind juist te interpreteren en de signalen van stress te herkennen. Als ouder komt het erop aan om zo snel mogelijk gedrag te herkennen dat kan wijzen op stress. Hoe sneller je het herkent, hoe beter je de stress kan aanpakken. Het gaat dan vaak om signalen als hoofdpijn en buikpijn zonder direct aanwijsbare oorzaak.
Geef je kind rust
Als je de signalen van stress geïnterpreteerd hebt als stress, dan is de volgende stap om je kind te helpen tot rust te komen. Er bestaan tegenwoordig oefeningen voor kinderen om de stress af te leiden en tot een rusttoestand te komen. Een van die methodes is de Brain Gym-methode, waarbij leerkrachten en ouders kinderen kunnen aanleren om op een gezonde manier om te gaan met stress.
Dagindeling
Vaak ontwikkelen kinderen stressmomenten vlak vóór en na school. Daarom is het van belang om precies op die momenten een extra rustperiode in te lassen, zodat het kind zich meer ontspannen kan voorbereiden op de schooldag, en 's avonds gemakkelijker de stress van de dag van zich af kan zetten. Deins er niet voor terug om bijvoorbeeld 's morgens een kwartiertje vroeger op te staan zodat de voorbereiding op de schooldag minder stressvol hoeft te verlopen.
Breng tijd door met je kind
Zowel voor als na school is het belangrijk om tijd door te brengen met je kind, en dit op een rustige manier. Vóórdat je kind naar school gaat, kan het geen kwaad om eerst samen wat te praten. Na schooldag kan je eventueel een halfuurtje uittrekken om samen met je kind te ontspannen. Daarna kan het kind op een rustiger manier aan het huiswerk beginnen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb